A. van Leeuwenhoeksweg 50, 2408 AN Alphen aan den Rijn     +31 (0)172-449977     netherlands@ags-globalsolutions.com
A. van Leeuwenhoeksweg 50, 2408 AN Alphen aan den Rijn
+31 (0)172-449977
netherlands@ags-globalsolutions.com
C

Verhuizen naar Frankrijk vanuit Nederland: Een gids voor expats

Home 9 News 9 Verhuizen naar Frankrijk vanuit Nederland: Een gids voor expats
Bonjour! Of u nu wordt aangetrokken door de allure van de Franse keuken, de charme van de Parijse straten of de zonnige stranden van Zuid-Frankrijk, verhuizen naar een nieuw land is altijd een opwindend maar overweldigend vooruitzicht. Deze blogpost is bedoeld om uw overgang van Nederland naar Frankrijk gemakkelijker en prettiger te maken en behandelt alles van immigratie en de kosten van levensonderhoud, tot het begrijpen van de Franse cultuur. Dus pak een kopje koffie (of een glas Bordeaux) en kom mee.

 

Waarom verhuizen naar Frankrijk vanuit Nederland?

De allure van Frankrijk trekt al vele jaren Nederlandse expats aan. Een van de belangrijkste motivaties is de aparte en aantrekkelijke levensstijl die wordt aangeboden. De Franse werkcultuur is bijvoorbeeld zichtbaar anders dan de Nederlandse, met meer aandacht voor de balans tussen werk en privé en vrije tijd. Daarnaast maken de rijke geschiedenis, prachtige landschappen en gastronomische hoogstandjes het land tot een onweerstaanbare bestemming.

 

Wat zijn de wettelijke vereisten om naar Frankrijk te verhuizen?

Requirements for a Visa Application to FranceZoals bij elke internationale verhuizing, zijn er wetten en regels waaraan u moet voldoen voordat u verhuist naar Frankrijk vanuit Nederland . Als u een EU-burger bent, kunt u zonder visum in Frankrijk wonen en werken. Als u echter een niet-EU-burger bent, heeft u een visum voor lang verblijf en een verblijfsvergunning nodig.

Ongeacht uw status binnen de EU, moet u zich, binnen drie maanden na aankomst inschrijven bij de plaatselijke Franse autoriteiten om een Burgerservicenummer en een ziektekostenverzekering te krijgen. Het is essentieel om alle wettelijke vereisten te onderzoeken en te begrijpen voordat u verhuist om complicaties te voorkomen.

 

Wat zijn de kosten voor levensonderhoud in Frankrijk?

Over het algemeen is het iets duurder om in Frankrijk te wonen dan in Nederland, hoewel dit ook kan afhangen van uw levensstijl en uitgavenpatroon. De kosten kunnen ook stijgen of dalen afhankelijk van uw locatie, een bruisende metropool als Parijs bijvoorbeeld, versus een kleinere, meer landelijke stad of dorp.

De onderstaande tabel vergelijkt de gemiddelde kosten van levensonderhoud tussen Nederland en Frankrijk vanaf januari 2024. Het is belangrijk om te weten dat de prijzen in Frankrijk een gemiddelde zijn voor het hele land. Met name in Parijs kunnen de prijzen 30-40% hoger liggen dan hieronder vermeld, met accommodatiekosten die mogelijk nog hoger liggen. Prijzen kunnen ook variëren op basis van het type product en dienstverlener.

Accommodatie Nederland Frankrijk
Één-slaapkamer appartement in het centrum €1340 €785
Één-slaapkamer appartement buiten het centrum €1065 €580
Drie-slaapkamer appartement in het centrum €2105 €1470
Drie-slaapkamer appartement buiten het centrum €1635 €1165
Supermarkt Nederland Frankrijk
Melk (1 litre) €1 €1
Dozijn Eieren €4 €4
Kippen Borst (1kg) €14 €13
Fles Wijn (middenklasse) €6 €7
Restaurants Nederland Frankrijk
Cappuccino €3 €3
Coca-Cola (330ml) €3 €3
Maaltijd voor 2 in een middenklasse restaurant (3-gangen) €70 €60
Lokaal Tapbier (500ml) €5 €6
Nutsbedrijven en transport Nederland Frankrijk
Basisvoorzieningen (elektriciteit, verwarming, koeling, water, vuilophaal) €221 €172
Maandelijks mobiele telefoonabonnement (gesprekken en 10 GB data) €23 €29
Brandstof (1 liter) €2 €2
Maandelijkse Openbaar vervoerspas €79 €75
Childcare Nederland Frankrijk
Internationale basisschool voor 1 kind (jaarlijks) €7312 €10 125

 

Hoe vind ik een baan in Frankrijk?

Successfully Get a Job When Moving to FranceAls u van plan bent om in Frankrijk te gaan werken, is het essentieel om een baan te zoeken voordat u verhuist. De meest voorkomende sectoren voor expats zijn toerisme, horeca, Engels onderwijzen en technologie.

U kunt naar vacatures zoeken via online platforms zoals: Indeed France, Pôle Emploi en APEC – het nationale arbeidsbureau voor professionele en leidinggevende vacatures. Of neem contact op met wervingsbureaus die gespecialiseerd zijn in het helpen van expats bij het vinden van een baan.

Een goede kennis van de Franse taal vergroot ook uw kansen om werk te vinden. We zullen hier later in de gids dieper op ingaan.

 

Wat zijn de populaire woonlocaties in Frankrijk voor expats?

Nice - One of the Best Cities to Live in FranceAls het op het vestigen in Frankrijk aankomt, hebben expats een verscheidenheid aan woongebieden om uit te kiezen, elk met zijn unieke charme en aantrekkingskracht. Enkele populaire bestemmingen zijn Parijs, Lyon, Bordeaux, Toulouse en Marseille.

Voor degenen die op zoek zijn naar een meer ontspannen levensstijl, is het zuiden van Frankrijk een populaire keuze. Steden als Nice en Cannes bieden prachtige kusten en het hele jaar door warm weer. Bovendien staan ze bekend om hun levendige expatgemeenschappen. Volgens de laatste demografische gegevens wonen er in totaal 36.759 Nederlandse immigranten in Frankrijk.

 

Hoe bereid ik een verhuizing naar Frankrijk voor?

Zorg ervoor dat uw gezondheidszorg gedekt is in Frankrijk

Frankrijk staat bekend om zijn hoogwaardige gezondheidszorg, maar het is essentieel om ervoor te zorgen dat u voldoende dekking hebt voordat u verhuist. Als u een EU-burger bent, kunt u een Europese Ziekte verzekeringskaart (EHIC) krijgen, die u dekt voor alle noodzakelijke medische behandelingen.

Als u geen EU-burger bent, neem dan de tijd om een particuliere ziektekostenverzekering te zoeken en af te sluiten voordat u verhuist. Een ziektekostenverzekering is verplicht voor iedereen, of u nu werkt of niet. Begrijpen hoe het Franse zorgstelsel werkt zal waardevol zijn als u uw zorgbehoeften in uw nieuwe omgeving wilt regelen.

Begrijp de Franse cultuur

Frankrijk en Nederland hebben elk een unieke cultuur. Hoe meer u omgaat met de Franse bevolking, hoe meer culturele verschillen u zult ontdekken. Het is een prachtige kans om uw horizon te verbreden, uw communicatievaardigheden te verbeteren en uw cultureel begrip te vergroten. Maar het helpt om te weten wat u kunt verwachten. Hier zijn twee belangrijke culturele contrasten die u waarschijnlijk meteen zult opmerken:

  1. Hiërarchie & communicatie:
  • In de Nederlandse cultuur neigen mensen naar gelijkheid en eerlijkheid. Voornamen worden vaak gebruikt, zelfs in professionele situaties, en mensen waarderen een open, eerlijke dialoog.
  • De Franse cultuur daarentegen hecht veel waarde aan hiërarchie en formaliteit, waarbij in gesprekken vaak titels worden gebruikt. Hun communicatiestijl kan subtieler zijn, wat afstandelijk kan overkomen als u gewend bent aan de Nederlandse directheid.
  1. Bureaucratie:
  • Nederlandse administratieve processen zijn over het algemeen efficiënt en eenvoudig.
  • Aan de andere kant staat de Franse bureaucratie bekend om haar complexiteit en tragere tempo, wat frustrerend kan zijn als u de Nederlandse aanpak gewend bent.

Een geweldige manier om de Franse cultuur in te duiken is door hun heerlijke eten te proeven, deel te nemen aan lokale evenementen en te leren over Franse omgangsvormen en tradities. Als u de taal spreekt, kunt u een band opbouwen met de lokale bevolking en u meer thuis voelen in uw nieuwe omgeving.

Leer de Franse taal

Culture and Lifestyle Differences Between France and NetherlandsHoewel veel mensen in Frankrijk Engels spreken, zal het leren van de Franse taal uw ervaring om daar te wonen nog aangenamer maken, vooral als u in een meer landelijk gebied gaat wonen. Het zal ook uw kansen op de arbeidsmarkt vergroten en u helpen om dagelijkse boodschappen te doen en om te gaan met de lokale bevolking.

u kunt beginnen met het volgen van lessen, oefenen met online tools of apps zoals Babbel of Duolingo, of een taaluitwisselingspartner zoeken. Hoe meer u zichzelf onderdompelt in de taal, hoe sneller u zult leren en u zal aanpassen aan u nieuwe thuis.

We hopen dat deze gids u waardevolle informatie heeft gegeven over verhuizen van Nederland naar Frankrijk. Vergeet niet om grondig onderzoek te doen en vooruit te plannen, zodat uw verhuizing soepel en succesvol kan verlopen.

AGS Global Solutions Nederland kan u helpen met alle aspecten van uw verhuizing, van inpakken tot immigratie, verhuizing en bestemmingsondersteuning. Neem contact op met AGS Global Solutions Nederland voor een vrijblijvende offerte en begin met het plannen van uw verhuizing naar Frankrijk.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.