A. van Leeuwenhoeksweg 50, 2408 AN Alphen aan den Rijn     +31 (0)172-449977     netherlands@ags-globalsolutions.com
A. van Leeuwenhoeksweg 50, 2408 AN Alphen aan den Rijn
+31 (0)172-449977
netherlands@ags-globalsolutions.com
C

Verhuizen naar Zwitserland: Gids voor Nederlanders

Home 9 News 9 Verhuizen naar Zwitserland: Gids voor Nederlanders

Kijk naar vacatures in Zwitserland voor jouw beroep

Overweegt u een verhuizing van Nederland naar Zwitserland? Deze blogpost is uw onmisbare gids! We behandelen alles, van de kosten van levensonderhoud en het zoeken naar een baan tot gezondheidszorg en huisvesting. Klaar om uw Zwitserse avontuur te beginnen? Laten we erin duiken!

 

Overweeg de kosten van levensonderhoud in Zwitserland vergeleken met Nederland

Volgens Numbeo is het gemiddelde nettosalaris in Zwitserland (na belasting) bijna 2,5 keer hoger dan het gemiddelde Nederlandse salaris (CHF 6.301,85, dat is ongeveer € 6.680,96, vergeleken met € 2.784,94 in Nederland in 2024).

Dit klinkt fantastisch, totdat je je realiseert dat de kosten van levensonderhoud in Zwitserland ook aanzienlijk hoger zijn. Hier zijn enkele belangrijke gebieden waar u het verschil zult merken:


Aspect
% duurder in Zwitserland dan in Nederland
Consumentenprijzen 54.25%
Huurprijzen 85.51%
Boodschappen 60.34%
Restaurants 68.96%
Koopkracht 27.97%

De salarissen die hoger liggen dan het gemiddelde in Zwitserland compenseren natuurlijk een deel van de gestegen kosten, maar de impact op uw financiën hangt af van uw persoonlijke situatie en levensstijl.

 

Kijk naar vacatures in Zwitserland voor jouw beroep

Research Job Opportunities in Switzerland for Your ProfessionDankzij de diverse economie, waaronder het bank- en financiewezen, de farmaceutische industrie, de technologie en de horeca, is Zwitserland de thuisbasis voor bijna elk beroep. Dit geldt vooral voor de grootste steden, Zürich en Genève.

Een van de meest effectieve methoden om een baan in uw sector te vinden is online zoeken, aangezien veel bedrijven hun vacatures op internetplatforms adverteren. Websites zoals Work.swiss, de openbare dienst voor arbeidsbemiddeling in Zwitserland, en jobs.ch, het grootste online banenportaal van Zwitserland, kunnen van onschatbare waarde zijn.

Uw vooruitzichten kunnen aanzienlijk worden verbeterd als uw functie voorkomt op de beroepenlijst van de Zwitserse overheid. Op deze lijst staan beroepen waar in Zwitserland veel vraag naar is en Zwitserse werkgevers zijn eerder geneigd om buitenlandse werknemers aan te nemen voor functies die ze moeilijk kunnen invullen met lokaal talent.

Als Nederlander hebt u het recht om in Zwitserland te werken dankzij de overeenkomst over het vrije verkeer van personen tussen de Europese Unie en Zwitserland. U hebt echter wel een werkvergunning nodig, die meestal wordt aangevraagd door uw toekomstige werkgever, zodra u een arbeidscontract hebt.

 

Maak uzelf vertrouwd met de gezondheidszorgsystemen in Zwitserland

Het niveau van de medische zorg in Zwitserland is waarschijnlijk een van de hoogste ter wereld, maar er zijn enkele belangrijke punten die u moet weten, voordat u toegang krijgt tot de Zwitserse gezondheidszorg

  1. Verplichte ziektekostenverzekering: Een ziektekostenverzekering is verplicht voor iedereen die in Zwitserland woont (binnen drie maanden na aankomst of geboorte). Dit staat bekend als het L’Assurance Maladie (LAMal) systeem, dat ervoor zorgt dat iedereen toegang heeft tot medische zorg wanneer dat nodig is.
  2. Particuliere verzekeringsmaatschappijen: De verplichte ziektekostenverzekering kan worden gekocht bij ongeveer 60 verschillende particuliere verzekeringsmaatschappijen (een publieke ziektekostenverzekering is niet beschikbaar). Elke maatschappij moet een basispakket aanbieden en mag aanvragen voor dit pakket niet weigeren op basis van leeftijd of gezondheidstoestand
  3. Premies, eigen risico’s en eigen bijdragen: De kosten van verzekeringspremies variëren per verzekeringsmaatschappij, de leeftijd van de persoon en de regio waar hij of zij woont. Naast de maandelijkse premies zijn er jaarlijkse eigen risico’s en eigen bijdragen. Aftrekposten zijn het bedrag dat u betaalt, voordat u verzekering de kosten begint te dekken, en eigen bijdragen zijn het percentage van de kosten dat u dekt nadat u aan het eigen risico hebt voldaan.
  4. Keuze van zorgverleners: Zwitserland hanteert een vrije keuze van zorgverleners. Dit betekent dat u uw eigen artsen en specialisten kunt kiezen. Dit is anders dan in Nederland, waar u meestal een verwijzing van een huisarts nodig hebt, voordat u naar een specialist kunt gaan.
  5. Aanvullende verzekering: Voor meer dekking buiten het basispakket, zoals privé of semi-privé ziekenhuiskamers, alternatieve therapieën, tandheelkundige zorg, enz. kunnen personen ervoor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten.
  6. Spoedeisende hulp is beschikbaar voor iedereen, ongeacht de status van de verzekering of het vermogen om te betalen.

Ga voor meer informatie naar het Federale Bureau voor Volksgezondheid of de website van een Zwitserse zorgverzekeraar.

 

Onderzoek de huizenmarkt, inclusief huurprijzen, en het bezitten van een huis

Research the Housing Market in Switzerland
In Zwitserland is het bezitten van een eigen huis minder gebruikelijk. Het percentage huizenbezitters ligt tussen de 36% en 47%, ver onder het gemiddelde van de Europese Unie. De meeste Zwitsers kiezen ervoor om te huren voor de duur van hun leven.

De huurprijzen kunnen sterk variëren, afhankelijk van de locatie en de aangeboden voorzieningen. Sommige steden hebben over het algemeen hogere kosten van levensonderhoud, terwijl andere een meer concurrerende huurmarkt hebben.

Als u besluit om een huis te kopen, denk er dan aan dat er enkele beperkingen gelden voor niet-Zwitserse burgers, die een huis willen kopen, tenzij u een verblijfsvergunning van het type B of C hebt en inwoner bent van de EU

 

Internationale topscholen in Zwitserland

Er zijn verschillende internationale topscholen die zich richten op expat gezinnen die naar Zwitserland verhuizen

Internationale School van Genève (ISG)

Over: Een van de oudste en meest prestigieuze internationale scholen in Zwitserland, die een multiculturele omgeving en uitgebreid onderwijs biedt.

Locatie: Meerdere campussen in Genève, Zwitserland.

Talen: Instructie is voornamelijk in het Engels, met extra taalondersteuning beschikbaar.

Curriculum: Biedt het International Baccalaureate (IB) programma van de basisschool tot aan de middelbare school, met de nadruk op academische strengheid en holistische ontwikkeling.

Faciliteiten: Moderne faciliteiten, uitgebreide buitenschoolse activiteiten en middelen voor de algehele groei en ontwikkeling van studenten.

Instituut Le Rosey:

Over: Bekend als een van ‘s werelds meest exclusieve en prestigieuze kostscholen.

Locatie: Rolle, Zwitserland, aan de oevers van het Meer van Genève.

Taal: Tweetalig onderwijs in het Engels en Frans, met extra taalopties beschikbaar.

Curriculum: Biedt een nauwgezet academisch programma, inclusief het IB-curriculum, met een sterke nadruk op kunst, sport en culturele verrijking.

Faciliteiten: Historische campus, ultramoderne faciliteiten en uitgebreide voorzieningen.

Zurich International School (ZIS):

Over: Een van de grootste en meest diverse internationale scholen in Zwitserland, die een dynamische leeromgeving biedt in de bruisende stad Zürich.

Locatie: Zürich, Zwitserland.

Taal: Instructie voornamelijk in het Engels, met extra taalondersteuning en taalprogramma’s beschikbaar.

Curriculum: Biedt het International Baccalaureate (IB) programma, samen met Advanced Placement (AP) cursussen en het Swiss Matura programma voor Zwitserse studenten.

Faciliteiten: Moderne campusfaciliteiten, uitgebreide sport- en buitenschoolse activiteiten en innovatieve leermiddelen.

 

Transportmogelijkheden in Zwitserland : hoe u zich efficiënt kunt verplaatsen

Transportation Options in Switzerland
Wist u dat? Het is mogelijk – en vaak beter – om u in Zwitserland uitsluitend met het openbaar vervoer te verplaatsen.

Zwitserland staat bekend om zijn efficiënte openbaar vervoer, waaronder bussen, fietsen, treinen en trams. Op de website van de Zwitserse spoorwegen vindt u verschillende passen, waarmee u onbeperkt gebruik kunt maken van het openbaar vervoer in het hele land.

Er zijn talloze autoverhuurbedrijven beschikbaar als u liever zelf rijdt. Houd er wel rekening mee dat Zwitserland strenge verkeersregels en toegangseisen heeft en dat parkeren duur kan zijn.

Wat uw vervoersvoorkeur ook is, u verplaatsen in Zwitserland is handig, veilig en plezierig.

 

Ontdek meer over de Zwitserse cultuur, inclusief gewoonten, taal en etiquette

De Zwitserse cultuur is een fascinerende wereld vol gewoonten, taal en etiquette die uniek zijn voor de inwoners van Zwitserland.

Wat de etiquette betreft, zijn gewoonten zoals handen schudden en kussen op de wangen de norm en het is belangrijk om iemand op de juiste manier te begroeten. Punctualiteit is cruciaal, dus zorg ervoor dat je op tijd bent voor afspraken en vergaderingen. Daarnaast is het belangrijk om goede tafelmanieren te hebben als je uit eten gaat met de lokale bevolking.

Zwitserduits is de meest gesproken taal, maar Frans, Italiaans en Romansh worden ook gesproken in verschillende regio’s van het land. Frans is bijvoorbeeld de hoofdtaal in Genève en Lausanne.

 

Verhuis naar Zwitserland met AGS Nederland

Van een robuuste banenmarkt tot een hoog niveau van gezondheidszorg, en van efficiënt openbaar vervoer tot een unieke huizenmarkt, Zwitserland biedt een levensstijl die u apart en toch comfortabel zult vinden. Het proces van verhuizen naar het buitenland kan echter complex zijn en vereist zorgvuldige planning.

Als een in Nederland gevestigd verhuisbedrijf begrijpen wij de fijne kneepjes van internationale verhuizingen. Ons team is er om uw verhuizing naar Zwitserland gemakkelijker te maken, van het veilig inpakken van uw spullen tot de tijdige aankomst in uw nieuwe Zwitserse huis.

We geven u ook graag advies over elk aspect van uw verhuizing, inclusief immigratie en inburgering, waarbij we onze uitgebreide kennis en ervaring gebruiken om uw overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Onthoud dat verhuizen naar een nieuw land niet alleen gaat over het vervoeren van uw spullen van de ene plek naar de andere. Het gaat om het begin van een nieuw hoofdstuk in uw leven. En wij zijn er om u te helpen de bladzijde om te slaan. Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.